Je kunt de boom in (of een nestkast)



In Hartelpark en Mallebos zijn nestkastjes opgehangen. Hoewel ik niet zo houd van die kunstmatige vormen in de natuur, bieden ze wel het voordeel dat ook de gewone mens getuige mag zijn van de familieperikelen van zangvogels. En als er dan toch een pimpelmees met een snavel vol stro aan zo'n kastje hangt, dan blijf ook ik natuurlijk even kijken naar die binnenhuisarchitect, comfortabel vanaf het pad, zonder blubberschoenen.

Pimpelmees richt woning in

Een kraai vond het wel een goed idee van de mees en aapte hem na: ook hij liep met nestmateriaal in zijn bek. Voor hem is zo'n nestkastje uiteraard veel te klein. Gelukkig kunnen kraaien gewoon de boom in.

Zwarte kraai met nesteldrang (door tralies heen gefotografeerd)

Ook een koppel staartmezen was druk bezig, maar ik heb niet kunnen uitvinden of het nestelgedrag was of dat ze aan het eten waren. Zonder verrekijker kon ik niet zien wat er in de kleine snavels verdween. Bovendien waren ze zo beweeglijk dat ze haast niet te volgen waren. Een snelle foto en daarna hopten ze golvend door de knalblauwe lucht naar een ander bosperceel.


Staartmees aan het koorddansen

Reacties