Gaai gerust je gang

Over een tijdje, als de zangvogels eieren of nestjongen hebben, zullen gaaien, eksters en kraaien toeslaan. Want dat doen ze in die overvloedige tijd van het jaar om hun dieet aan te vullen met dierlijk eiwit. De rest van het jaar struinen deze kraaiachtigen het land af op zoek naar (onkruid)zaden en insecten. Daar werken ze grote hoeveelheden van weg. Waarvoor dank, want op een insectenplaag zit niemand te wachten.
Dus, als u over een tijdje de neiging krijgt om in een klaagzang te vervallen over die schurkachtige, en lawaaiige  rovers, herinnert u zich dan dit blogje over het nut van deze onmisbare schakels in de natuur. 

Op onderstaande foto's zien wij een gaai, die in de bomen speurt naar insecten(larven). In het uurtje dat ik hem bekeek, ving hij er heel wat. De meeste pulkte hij onder de schors vandaan van dode takken en stompjes. Het was een genot om naar het ijverige dier te kijken.

Overigens zijn ze vreselijk schuw en lastig te benaderen.
Maar het camouflagenetje op mijn hoofd en schouders nam kennelijk precies genoeg van mijn silhouet weg om mij niet langer op een eng mens te laten lijken.
Van camouflage weet hij zelf ook wel wat, met een buik die dezelfde kleur heeft als de kale tak op de voorgrond
speuren


Ondertussen ook waken

Hebbes!




Reacties