Spreeuwenbollen

Wentelend en zwenkend schakeert de spreeuwenwolk tussen donker en licht. Gestructureerd stemmen de vogels hun bewegingen op elkaar af. Maar soms ook heerst er chaos. Dan is het alsof iemand een pak chocoladevlokken uitstrooit. 



chocoladevlokken

Soms ballen ze samen tot een compacte kluwen, die dan weer kogelrond is en dan weer uitvloeit naar andere vormen van rondheid, geometrisch ondefinieerbaar, maar ongekend mooi, zoals vloeistofbellen in een lavalamp.
Maar eigenlijk is de bol voor mij slechts het symptoom van een veel mooier verschijnsel:
een jagende roofvogel!

Afgelopen woensdag had ik bij Wijngaard De Vier Ambachten post gevat, omdat daar zo'n groep spreeuwen bezig was.  Ik hoopte en vermoedde dat er regelmatig roofvogels doorheen zouden schieten. 

En inderdaad, al snel verscheen er een sperwervrouwtje onder de zwerm, die onmiddellijk samenpakte tot de bekende bolvorm. De sperwer deed een een poging om een spreeuw te grijpen, maar miste.
Toen gebeurde er iets wat ik niet verwacht had. Was het eerder nog de zwerm die de muis was, nu was het de sperwer die op zijn tellen moest passen, want de hele meute ging in de achtervolging. Tijdens het wegvliegen blikte de sperwer angstvallig over haar schouder naar achteren en naar boven, waar de razende spreeuwen naderden. 
Tot zij ineens de rollen weer omkeerde en in de aanval ging. Ook nu was het mis.

Het-kat-en-muisspel ging zo een tijdje door. Naarmate de sperwer verder weg vloog, begonnen de spreeuwen weer uit te zwermen, waarna nog slechts een groepje van tien dappere spreeuwen de sperwer uit hun territorium joegen. Dit keer waren ze de dans ontsprongen. 

De spreeuwengroep achtervolgt de jageres

Ze kwam vlak over mij heen gevlogen

Prachtig!



Reacties