Levensgevaarlijke hoge spanning


Het afgemaaide gras in polder Fikkershil(*) was in rillen neergelegd om te drogen. In deze langgerekte grashopen wemelde het van de insecten. Een groep foeragerende spreeuwen was hiervan het bewijs. Zij waren vanmiddag erg rusteloos, maar eigenlijk zijn zij dat altijd. Er zijn namelijk veel roofvogels die spreeuw lusten.
Regelmatig klonk een indringende alarmroep van een van de spreeuwen, waarop de hele groep op de wieken ging en zijn heil zocht in een hoogspanningsmast.
 
Torenvalken zijn vooral bekend als muizenjagers. Je ziet ze vaak op één plaats in de lucht hangen (bidden). Maar het zijn ook opportunisten. Als zij een vogeltje kunnen pakken dan doen ze dat. Vooral als het aanbod groot is, zoals in deze tijd van het jaar, met al die spreeuwen. 

Soms achtervolgen zij de spreeuwen tot in de mast, zoals ik vanmiddag zag. Ondanks deze drieste actie was het dit keer mis. Maar de aanhouder wint en ik weet zeker dat er soms toch een spreeuwtje in een torenvalk eindigt.

De levensgevaarlijke hoge spanning had dit keer een andere oorzaak...

Torenvalk doet uitval naar spreeuwen

Het was mis, dit keer

Fikkershil is de polder aan je rechterhand als je van Spijkenisse over de Trambaan naar Zuidland fietst. De polder ligt tussen het Mallebos en Biert in. 
Er hing vandaag een mooie Hollandse lucht boven.


Polder Fikkershil. Spreeuwen zwermen op

Reacties

Een reactie posten