Landtong


Voorne-Putten wordt van het vaste land van Nederland gescheiden door de Maasvlakte, Europoort en Botlek. Het is allemaal commerciële bedrijvigheid wat in deze met kanalen en havens dooraderde industriegebieden de klok slaat. 
Allemaal?!
Neen, niet allemaal, want één dorpje biedt weerstand aan het lawaai, de rook en het roet. Dat dorpje heet Rozenburg.

De achtertuin van Rozenburg bestaat uit een langgerekt eiland dat de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal scheidt. Dit gebied wordt de Landtong genoemd. 
Aan het einde, dik 8 kilometer verderop, zie je in het noorden Hoek van Holland liggen, in het zuiden de Maasvlakte en in het westen het zeegat naar de Noordzee. 

Zoveel uitzicht geeft een enorm gevoel van vrijheid.

Het eindpunt is daarom een geliefde plek om toerisme te bedrijven. Naast de auto, koelbox en verrekijker in de aanslag, want er is veel te zien: zeeschepen die binnenkomen of juist uitvaren, sleepboten, loodsboten… en vogels. Voor een vette bek kun je terecht bij snackwagen Het Kompas.

Eerder was je dan al de Maeslantkering gepasseerd. De meestal op de oevers liggende armen, die het land bij springtij moeten beschermen tegen oprukkend water, zijn een bezienswaardigheid van monsterachtige proporties.

De landtong zelf is een aantrekkelijk natuurgebied met bosjes, plasjes, veel ruig struweel en een keur aan wilde planten, insecten en vogels. 

Vanmiddag waren Sandra en ik er. Voor vogels was het een beetje te heet, maar bramen waren er in overvloed. Uitzichten ook. Op industriële bouwsels, op schepen, op niets dan ver en weids.  
Op een bepaald punt stuitten wij op vijf druk kraaiende hanen (wie verwacht die nou daar?)
En op een kraai die in een rotte paling aan het pikken was. Eerder zat er een meeuw op, maar die moest hem bij nader inzien niet. Die zal gedacht hebben dat hij later op de dag, aan de overkant, bij het Vispaleis van Hoek van Holland, wel een restje van een verse lekkerbek zou gaan scoren.


Niet veel vogels dus vandaag, maar plezier voor twee door al het andere moois op de altijd weer bijzondere landtong van Rozenburg.

Zoiets bedenk je toch niet? Wat heeft hier opgespoeld gezeten?

Twee van de vijf kraaigasten

Het contrast van ruige natuur met al die bouwsels. Achteraan een arm van de Maeslantkering

Ik begrijp wel dat die meeuw hem niet lustte...


Reacties