Links gaat het slecht, rechts gaat het goed


Dit is geen politiek praatje. Want als u de andere kant op fietst, moet je de titel omkeren. 

In de polders rond Spijkenisse is perfect te zien waarom het op sommige plaatsen met weidevogels niet goed gaat. Ik kan al verklappen dat dat niets te maken heeft met roofvogels. Roofvogels zijn namelijk heel goed vertegenwoordigd in onze polders en toch brengen zij de weidevogelstand geen schade toe. In een natuurlijke leefomgeving is er genoeg voor iedereen. 

Het ligt aan de soort gras. Pak eens de fiets en rijd over de Trambaan van Spijkenisse richting Zuidland, net voorbij Biert.

Links liggen biljartlakens van kort, onkruidloos gras, met een droge ondergrond. Weidevogels zul je hier niet zien broeden en zelden zien eten (omdat er in het gras niets eetbaars zit). 
Rechts ligt de beschermde polder Biert. Deze bestaat uit gras, biezenpollen, paardenbloemen, madeliefjes en andere onkruiden, zoals klaver. De polder is doorspekt met slootjes en plasjes. Hier wemelt het van de weidevogels. Er broeden veel kieviten, een goed aantal grutto’s, tureluurs, graspiepers, veldleeuweriken, watersnippen en talrijke eendensoorten. 
Verderop, tegen Zuidland, ligt een perceel met kort en net gras. Daar zit weer niets.

Elke keer als een ‘weidevogelbeschermer’ roept dat er teveel vossen of roofvogels zijn, denk dan aan de polder Biert (liefst na uw fietstochtje, zodat u het met eigen oven heeft gezien). Er is maar een “dier” dat de weidevogels schaadt en dat is de mens met zijn voor weidevogels verkeerde en onnatuurlijke weilanden (en zijn voor weidevogels verkeerde maaibeleid). 

Overigens heb deze soort "weidevogelbeschermer" nooit begrepen. De ene dierensoort beschermen door andere soorten te verdelgen? En wie schrijft dan voor welke soort mag blijven? Is het niet veel beter om alle soorten te willen beschermen door te streven naar een natuurlijke, evenwichtige natuur?

Een van de eerste grutto's dit jaar die terug waren uit Afrika,  rustend langs het Spui

Luid roepend vliegen baltsende grutto's achter elkaar aan: "to-grut-to-grut-to-grut".

Mooi getekende weidevogels zijn, met uit-stekende achterpoten.


Maar ook de tureluurs zijn present. Hier een pronkend mannetje. Twee tellen later besteeg hij het gewillige vrouwtje. Een harde windvlaag bracht mij uit balans, zodat ik van de daad zelf geen scherpe foto had.

Reacties