Gefundenes Fressen, slechtvalk gaat voor fastfood


Als het vriest, zijn de polders vaak leeg. Alsof de grond te hard is voor tedere snavels, wroetend naar wormen en insectenlarven. Gelukkig zijn er toch wel wat vogels in polder Simonshaven. In de verte klinkt gefluit van Smienten en ook wulpen lanceren hun melodieus geluuuw door de krakend frisse lucht. Nu er prooivogels zijn, is de jager mogelijk vlakbij.
En ja hoor, hoog in een mast zie ik haar, de slechtvalk (ik denk aan de grootte van de roofvogel dat het een vrouw is). Zij zit wat om zich heen te loeren en zeilt dan in een steile streep naar beneden. Daar zit al een tijdje een buizerd. De buizerd gaat na een korte schermutseling aan de haal. 

De slechtvalk zit nu waar de buizerd zat en begint aan iets te plukken dat daar kennelijk al lag. Veertjes en rode stukjes vlees worden er vanaf gescheurd en verdwijnen in de slechtvalk. Het is een forse prooi, een eend of een meerkoet. Jammer dat de buizerd die aan de valk moest afstaan, maar dan had hij maar moeten dooreten.
Zeker als het zo koud is, zijn er altijd kapers op de kust, die zonder het verspillen van energie een maaltijd willen bemachtigen; die energie steken zij liever in het warm houden van hun lijf. Dat merkt even later ook de slechtvalk, die eerst een stormmeeuw moet verjagen en daarna lijdzaam moet toezien dat twee kraaien in haar buurt landen.
De kraaien naderen de valk en proberen een stukje van de buit weg te graaien. Als de eerste een poging waagt en de slechtvalk naar hem uitvalt, grijpt de ander fluks een stukje vlees onder de slechtvalk vandaan. Deze kraai gaat met zijn gestolen hapje aan de haal.
De achtergebleven kraai moet nu een andere tactiek bedenken, want hij kan niet meer op zijn partner in crime rekenen. Daarom gaat hij gewoon irritant zitten doen, een beetje dreigen, een beetje uitdagen. Daar krijgt de valk gauw genoeg van. Zij doet nog een halfslachtige poging om de buit een stukje te verslepen, maar gunt de vervelende kraai dan zijn prijs.
De slechtvalk vliegt weg. Als zij mij passeert, zie ik dat haar krop goed gevuld is. Die kan er weer even tegenaan.



Hier zit de slechtvalk nog in de mast

De schermutseling duurde niet lang (zie de valk net rechts van het hek naderen)

Zie die klauwen eens

Van deze stormmeeuw was de slechtvalk niet echt onder in de indruk, dat besefte de meeuw ook al snel

Deze twee zwartrokken zouden meer succes boeken


De bobbel net tussen borst en kin van deze slechtvalk toont de gevulde krop.
De krop is een uitstulping van de slokdarm, waarin voedsel nog even bewaard wordt voordat het naar de maag gaat.
Zo kunnen grotere hoeveelheden voedsel worden ingenomen dan de maag meteen aankan.
Er wordt als het ware een voorraad in opgeslagen.
In de voorplantingsperiode kunnen daaruit ook de jongen gevoerd worden.



Tot slot nog twee foto's van de fly by die de valk voor mij maakte




Reacties

Een reactie posten