Bruine kikkerdief




"Kikkerdief? Die roofvogels heten toch kiekendief?" Dat vraagt Sandra als ik hardop de titel van mijn nieuwe blogje oplees.

Natuurlijk heeft ze gelijk. En ze heten niet voor niets zo:
een kiekendief jaagt vaak op kuikens van allerlei watervogels en steltlopers. Maar die vogels zijn erg alert en vechtlustig in deze tijd van het jaar. Voor de kiekendief is het dan ook niet eenvoudig om een kuiken te grazen te nemen. Zodra hij iets te dicht in de buurt komt, wordt hij furieus weggejaagd (zie ook mijn vorige blog, waarin het een blauwe reiger was die het moest bezuren).

Gelukkig voor de kiekendief heeft hij meer ijzers in het vuur. Een echte opportunist is het. Als hij de kans krijgt, grijpt hij net zo makkelijk een muis, een rat, een mol. 
Zelfs glibberige kikkers worden gegrepen. 

Precies dat is het, waarmee het mannetje bruine kiekendief op de onderstaande foto komt aangevlogen. Lees de onderschriften van de foto's voor het vervolg. 
  



Eerst dacht ik nog dat het een muis was, maar thuis achter de laptop bleek het een kikker
Bij het rietveld aangekomen, waar zijn vrouwtje zit te broeden, stijgt zij luid krijsend op en gaat onder haar man vliegen.Onder de poten van het mannetje zie je de kikker al vallen.


Zij draait zich in de lucht op haar rug en grijpt de buit met een klauw. Op deze foto is te zien dat het mannetje om de rechter poot een ring heeft. Het was te ver weg om die ring te kunnen aflezen (en informatie op te vragen over waar deze vogel vandaan komt en hoe oud hij is).

Met de kikker in de poot gaat zij op weg naar het nest.




Reacties

Een reactie posten