Ook felle kleuren camoufleren

Camoufleert dat wel, zo'n koolmees, met zijn koolzwarte en knalgele delen? Jazeker! Kijk maar eens naar de foto's van het jonge koolmeesje en zie dat het haast wegvalt tegen de achtergrond van bosjes met donkere achtergrond. Bosjes waarvan het loof in het voorseizoen nog veel geel en lichtgroen heeft, kleuren die erg overeenkomen met koolmezenkleuren. Maar goed ook, want anders zouden de stumpers veel te veel opvallen en maar al te gemakkelijk in een sperwermaag belanden.

Wat het koolmeesje daar in de bosjes deed? Heel onzeker zijn eerste fladderstapjes zetten op zoek naar rupsjes en verder klaaglijk piepend wachten op wat zijn vader en moeder aanbrachten. 

Die jaagden tussen het heermoes op insecten die daar kennelijk veel in voorkomen. Het plantje stond in grote hoeveelheden in de slootkant samen met jonge boompjes (iep, eik en els en een vogelwikke met zijn verfijnde lila bloempjes). Een palet aan zachte tinten, waarin de foeragerende koolmees niet misstond.

Het is een alledaags vogeltje tegenwoordig, zo'n koolmees. Maar als je eens aandachtig de tijd neemt, is er toch een hele hoop aan te zien.


Deze en de volgende foto: jonge koolmees
Op de volgende foto's de jagende ouders



 




Reacties

Een reactie posten