Bollen en ander spreeuwenvertoon

Een paar dagen geleden was er op het nieuws een filmpje te zien over een grote spreeuwenzwerm die werd belaagd door een valk. De zwerm kluwde samen en bewoog als een flexibele barbapapafiguur door het zwerk. 

Spreeuwen (net als sommige andere vogelsoorten en vissen) maken zulke groepen of scholen, opdat een potentiĆ«le vijand zich hierdoor moeilijk op een enkele prooi kan focussen, wat de ontsnappingskans aanzienlijk vergroot. 

Het is bij dit soort zwermen bijzonder dat het niet tot botsingen komt. Onderzoekers hebben uitgedacht dat alle individuen in de gaten houden wat de zeven andere om hen heen doen en dat zij daar hun richting op afstemmen. Omdat ze dit allemaal doen, botsen ze nooit.

Ik had zo'n spektakel al een tijd niet zelf gezien. Wonder boven wonder kwam daar vanmiddag verandering in. Profiterend van het mooie weer fietsten Sandra en ik door de polder van Simonshaven. Daar steeg vanaf een akker een grote groep spreeuwen op. Zij groepeerden zich hoog boven ons tot een vliegende bol. Niet veel later kwam de oorzaak in beeld: twee gezamenlijk jagende slechtvalken die bij toerbeurt met duizelingwekkende snelheid de bol in doken om te proberen een spreeuw te vangen. Het kwam (dit keer) niet tot een vangst. Het schouwspel was er niet minder indrukwekkend om. 

De spreeuwenbol met links boven de slechtvalk aan het begin van zijn stootduik
Een zwermpje spreeuwen dat deze herfst langs de duinen naar het zuiden trok

Maar ook in de zomer zijn er spreeuwen,  iriserend zwart glimmend in hun strakke verenpak


Reacties