Bloedluis


Fipronil. Ik had het woord de hele week al gehoord. Toch moest ik het even opzoeken om het juist te kunnen schrijven.

U heeft het vast wel in het journaal gezien. Het is een verboden, voor mensen giftig bestrijdingsmiddel. Resten ervan zijn in eieren terecht gekomen.
Paniek alom, productie stilgelegd, bedrijven op de fles.Triest.

Het middel wordt ingezet tegen bloedluis.
Bloedluis is geen luis maar een mijt, zo las ik op een kippensite. De juiste naam schijnt vogelmijt te zijn. Mijten zijn kriebelige beestjes,  die 's avonds het pluimvee bestormen om te gaan bloedzuigen. Als ze niet bestreden worden, kunnen kippen letterlijk leeggezogen worden, waardoor ze verzwakken en zelfs kunnen doodgaan. Logisch dat men die engerds wil bestrijden. 

Vogelmijt huist ook op wilde vogels en zelfs mensen kunnen wel eens worden belaagd. Met honderden tegelijk enteren de bijna onzichtbare vampiertjes je huis. Rode bultjes, jeuk en wanhoop (hoe kom je hier vanaf?), zijn het gevolg.

In de zomer gebeurt er niet zo veel in de vogelarij en willen de gedachten wel eens afdwalen, zoals dit keer naar die vogelmijten. Gelukkig werd die jeuk-veroorzakende gedachtengang verbroken door een pimpelmees en een spreeuw, beide jong en levendig, dus naar ik aanneem bloedluisvrij.



Zo'n simpele spreeuw, wat een wonder van schoonheid!






Reacties