It takes two to tango

De koereiger is een bijzonder reigertje. Het beestje verblijft al een tijdje in de polders van Biert en Simonshaven en de laatste dagen bij het Mallebos. En dat is interessant, want daar is ook de blauwe reigerkolonie. Het zou toch wat zijn, als hij daar zomaar zou gaan broeden (dat doen ze namelijk graag, tussen de andere reigers in).
Niet te verwaarlozen probleempje: het is er maar een, en voor broeden…precies!

Koereigers worden steeds vaker gezien als wintergast. Van oorsprong komen ze uit de warme landen, zoals die rond de Middellandse zee en verder zuidelijk. Daar zie je ze soms in grote groepen voedsel zoeken tussen het vee, soms zelfs staand op de rug van een koe of schaap. Bij vee zitten immers veel insecten, en daar houden ze van, hoewel ze een muis of een kikker ook niet afslaan.

Over dé blauwe reigerkolonie gesproken: daar zijn de reigers al druk bezig met nestbouwen en nestzitten. Aan de Malledijk is het daardoor een drukte van belang, want het zijn niet een of twee nesten, maar tientallen. Ik kijk er graag naar, al zijn onze blauwe reigers maar gewoon vergeleken bij de exotische koereiger. ‘Gewoon’ is trouwens heel betrekkelijk, want eigenlijk is de blauwe vele malen mooier dan zijn kleine, witte familielid. 

PS. Helemaal onderaan staat een heel kort filmpje van de koereiger

Koereiger aan de scharrel

Een close-up van de witte vreemdeling

Blauwe reiger vlak voor de landing

Flinke tak...


 


 

 

Reacties