Vliegenvangers

Tijdens de vogeltrek verschijnen tal van ‘vreemde’ vogels in onze omgeving. Doortrekkers, die even blijven hangen om krachten op te doen en daarna doorvliegen naar de plaatsen waar zij broeden.

Een hiervan is de bonte vliegenvanger, die een paar weken terug in het Zuidrandpark te vinden was. Iemand zou zelfs een paartje gezien hebben, wat kan duiden op een broedgeval, wat een unicum zou zijn. Het zijn, kleine, mooie vogeltjes, die insecten vangen door vanaf een tak een fladdervluchtje te ondernemen om daarna op dezelfde of een ander tak weer te landen. Nu doen andere vogels dat ook wel, maar omdat bonte vliegenvangers hier maar zelden te zien zijn, is het extra leuk om zo eentje het te zien doen.

Er zijn nog meer vliegenvangers. Zoals de grauwe. Ook deze komt hier in de regio niet veel voor als broedvogel. Op het hele eiland misschien op een paar plaatsen. Daarom is het altijd speciaal om er een te zien. Hij lijkt een beetje op een roodborst, met hetzelfde lieve, ronde kopje. Maar zonder rode borst en met vage streepjes op de kruin en de borst.  Hiervan zag ik er verleden week bij toeval een in Brielle.

Het toeval zat hierin, dat ik op zoek was naar een derde vliegenvangersoort, de kleine. Een vriendin vertelde die gezien te hebben, maar ondanks intensief zoeken, vonden wij hem niet terug. Doorgetrokken zeker. Of het was er toch geen, hoewel mijn vriendin overtuigd was van wel. Voor mij blijft het de vraag, vooral omdat kleine vliegenvangers meer dan zeldzaam zijn, zeker verder landinwaarts.

Een kleine vliegenvanger lijkt trouwens ook op een roodborst, inclusief een klein oranjerood borstje. Ik heb er nog nooit een gezien. Maar die twee andere dus wel en daar ben ik heel gelukkig mee. 

Daar komt bij: er moeten altijd wat vliegen te vangen blijven, want anders gaat de lol er maar vanaf.  

Een bonte vliegenvanger man. Sommige zijn donkerder, haast zwart. Deze dus niet.

Grauwe vliegenvanger.

 

 

Reacties